Extravagante Vaya Home transformeert op de camping van caravan naar tiny house

Extravagante Vaya Home transformeert op de camping van caravan naar tiny house

Te midden van de enorme hoeveelheid campers en caravans was er op de Caravan Salon in Düsseldorf ook een soort van rijdbaar tiny house te zien.

Deze innovatieve, extravagante caravan werd daar gepresenteerd door het nieuwe Bulgaarse merk Vaya Home. Het is niet alleen het bijzondere uiterlijk en concept wat opvalt. Dankzij de speciale constructie kun je hem op de camping bijna drie keer zo groot maken zodat je dan van een tiny house zou kunnen spreken.

Het Bulgaarse merk Vaya Mobile Homes is wel dan gloednieuw op de markt, de ontwerper heeft zijn sporen allang verdiend. Dat is namelijk de bekroonde ontwerper Svilen Gamolov. Hij houdt veel van de rivier de Vaya en heeft het merk hier dan ook naar vernoemd. Van origine is Gamolov gespecialiseerd in meubel- en industrieel ontwerp. In samenwerking met Kamen Stankov gaat hij nu ook ontwerpen op het gebied van alternatief wonen maken. Hun eerste gezamenlijke product, de Vaya, ziet er uiterst veelbelovend uit.

Prototype

Het in Düsseldorf getoonde model is volgens Gamolov nog een prototype. Men wil dit niet alleen voor marketingdoeleinden gebruiken, het is ook een opstapje om het concept nog verder door te ontwikkelen om er uiteindelijk een marktrijp product van te maken.

Natuurlijk is het wel een bakbeest om mee te rijden. Hoewel men geen exacte specificaties vermeldde, moet de Vaya in rijklare toestand maximaal 2,5 meter lang zijn en weegt hij minder dan 3,5 ton. Dat betekent dat je – mits je ook over een geschikte trekauto beschikt – deze caravan met een rijbewijs BE mag trekken. Gezien de bovengemiddelde afmetingen van de combinatie kan het wellicht geen kwaad om vooraf een extra rijtraining te volgen. Gamolov sluit overigens niet uit dat er ook kleinere versies op de markt zullen komen.


Futuristisch

Onderweg zal het bijna futuristisch ontwerp ongetwijfeld al de nodige belangstelling krijgen. Nog meer als je op de camping staat. Daar kan hij worden uitgeklapt tot drie keer zijn oorspronkelijke grootte. Volledig uitgebouwd biedt de Vaya een oppervlakte van 50 vierkante meter zodat je over een indrukwekkende hoeveelheid ruimte kunt beschikken.

Hierbij moet gezegd worden dat de Vaya volgens het huidige concept vooral geschikt is om in de warmere jaargetijden mee te kamperen. De zithoek en keuken bevinden zich namelijk buiten, op de enorme overdekte veranda. Binnen zijn in ieder geval een loungehoek en een badkamer te vinden. Die loungehoek kun je door middel van een elektrisch bedienbare tafel ombouwen tot bed. In totaal schijnen er drie slaapplaatsen te zijn. Maar hoe het interieur er exact uit ziet, dat was in Düsseldorf niet te zien. Ook de renders op de website van Vaya maken ons niet veel wijzer. Gamolov zegt dat het interieur het exterieur moet weerspiegelen. Dat zal er – als de Vaya ooit productierijp is – dus uitermate strak, elegant en minimalistisch uit moeten zien.

Read More 

Laat een reactie achter