tenten-intro

Verschillende soorten tenten

Een overzicht van verschillende soorten tenten met daarbij de voordelen en nadelen.

Koepeltenten

Koepeltent

Koepeltenten zijn het meest voorkomende type tent en zijn meestal snel op te zetten. Het ontwerp zorgt ervoor dat ze relatief stormvast zijn en biedt een goede verhouding tussen gewicht, leefruimte en prijs. Een nadeel is dat ze soms minder stabiel kunnen zijn in harde wind.

Tunnel- of iglotenten

Deze tenten zijn lichter en bieden meer ruimte dan koepeltenten in dezelfde gewichtsklasse. Ze zijn vaak iets minder stormvast dan koepeltenten, maar met extra scheerlijnen kunnen ze beter bestand zijn tegen wind. Hun langwerpige vorm kan echter onpraktisch zijn in drukke kampen, omdat ze veel ruimte langs de lengte nodig hebben.

Geodetische/semi-geodetische tenten

Geodetische tent

Deze tenten zijn ontworpen om de meest extreme omstandigheden te weerstaan. Ze hebben een complexere inwendige structuur en zijn dus iets moeilijker op te zetten. Ze zijn echter zeer stormvast en kunnen weerstaan aan zware sneeuwval en stormwinden. Het nadeel van deze tenten is dat ze meestal duurder zijn en meer weegt.

Opblaasbare tenten

opblaasbare-tent.

Deze tenten zijn vrij nieuw en winnen snel aan populariteit. Een groot voordeel is dat ze zeer snel op te zetten zijn en misschien wel het gemakkelijkst op te bergen. De ingebouwde luchtbuizen vervangen de tentstokken en kunnen soms meer stabiliteit bieden bij harde wind. Het nadeel is dat er een risico op lekken is, waardoor ze niet zo betrouwbaar zijn als traditionele tenten met stokken.

‘Lightweight’ of ultralichte tenten

lichtgewicht-tent

Deze zijn vooral als trek- of fiets-tenten verkrijgbaar. Ze zijn ontworpen om zo weinig mogelijk gewicht toe te voegen aan de bagage en vereisen meestal de hulp van tentstokken en wandelstokken om op te zetten. Het nadeel is dat ze vaak krap zijn en niet zo stormbestendig als andere type tenten.

Tipi-tenten

Deze tenten zijn plaats die ruim zijn en voldoende comfort bieden. Ze hebben echter wel voldoende hoogte nodig om opgezet te worden en zijn over het algemeen slechts geschikt voor camping op één locatie. Ondanks de grote ruimte zijn ze echter niet zo stormbestendig en bieden ze weinig privacy.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van verschillende soorten tenten met hun voordelen en nadelen. Afhankelijk van de nodige eisen adviseren we een passend tent.

Wil je advies van een specialist dan zijn er genoeg winkels in Nederland. Bijvoorbeeld Bever, Obelink, OutdoorXL, Twinseasons en meer.

Laat een reactie achter