Alpine Cross Cabin Concept Van: work-from-anywhere camper met bijzonder interieur

Alpine Cross Cabin Concept Van: work-from-anywhere camper met bijzonder interieur

Alpine is wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige audio- en infotainmentapparatuur, en niet om het ontwikkelen van baanbrekende conceptvoertuigen. Maar sinds de CMT 2023 is dat toch veranderd.

Daar presenteerde Alpine namelijk de gloednieuwe Cross Cabin Concept Van. Dit conceptvoertuig van een work-from-anywhere camper met een ‘skeletachtig’, Japans aandoend interieur trok daar behoorlijk wat bekijks.

Voor werk en vrije tijd

Voordat Alpine met het ontwerp van de Cross Cabin Concept Van begon, hield men een onderzoek onder zowel nieuwe als ervaren telewerkers. Het bedrijf ontdekte dat door de vrijheid, ontstaan door de mogelijkheid om vanaf elke plek te kunnen werken, een behoefte is ontstaan naar een nieuwe stijl van “werkvoertuig”. Dit is een op productiviteit gericht vrijetijdsvoertuig dat kan worden gebruikt als camper, vrijetijdsauto en als werkplek met als het even kan ieder dag een nog mooier uitzicht.

Steve Crawford uit, directeur van de Europese merkendivisie van Alpine: “We begonnen na te denken over een nieuw type mobiliteitsruimte die het comfort biedt van een traditionele camper, maar gebruikers toch een geoptimaliseerde ergonomische ruimte biedt voor het uitvoeren van werk op afstand, waar de gril hen ook brengt. Met andere woorden, een naadloze kruising van functionaliteiten voor een ideale balans tussen werk en privéleven…. vandaar de Cross Cabin.”

Japanse stijl

Het was niet zo gek dat er voortdurend drommen mensen om de Cross Cabin Concept Van heen stonden. Het ongewone interieur is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het bestaat uit groot aantal houten spanten die van het plafond naar de vloer lopen en zo banken en opbergvakken vormen. En ook het feit dat het interieurontwerp in Japanse stijl is gemaakt, is allesbehalve toeval. Alpine is immers een Japans bedrijf. Alpine wilde met het ontwerp niet alleen het minimalistische en functionele karakter van de Cross Cabin Concept Van benadrukken, maar ook zijn eigen Japanse traditie weerspiegelen.


Sculptuur in plaats van regulier interieur

Het interieur van de Cross Cabin Concept Van lijkt meer op een sculptuur kunstwerk dan op een camper. Geen normale meubels maar een cabine met een reeks bamboe spanten. Die vormen een vloeiend ontwerp waarbij de scheiding tussen structurele inrichting en esthetische afwerking geheel verdwenen is. De spanten verbergen de bergruimte, verlichting en natuurlijk ook de state-of-the-art Alpine audioapparatuur achter krachtige, vloeiende vormen.

Smart Table als centraal punt

Binnen de contouren van de spanten zijn wel duidelijk de geïntegreerde, tegenover elkaar geplaatste langsbanken te herkennen. Tussen die twee banken bevindt zich het centrale punt van de Cross Cabin Concept Van: de multifunctionele tafel, genaamd Smart Table. De tafel bestaat uit twee bladen die op elkaar liggen en kunnen worden uitgeklapt om te werken. Achterop de tafelbladen staan een 32-inch monitor en een glazen toetsenbord, waardoor de eettafel een grote, comfortabele werkplek wordt. ’s Avonds kan hij door middel van een oprolbare bedbodem en matras tot een bed worden omgebouwd. De tafel zakt dan naar beneden en een reeks dwarsverbindingen verbindt de twee banken tot een platform dat de matras van 140 x 200 cm ondersteunt.

Geluiddichte werkruimtes

Door een slim gebruik van akoestische materiaal voor de bekleding van het interieur, wordt de ruimte verdeeld in twee discrete, geluiddichte werkruimtes. Een bij de Smart Table en één bij de draaibare bestuurdersstoel. Alpine structureert de geluidszones verder met lange, platte luidsprekers die onopvallend in de akoestische bekleding zijn geïnstalleerd.

Werken én reizen

Verder heeft de Cross Cabin Concept Van alles aan boord wat een conventionele buscamper ook heeft. Een keukenblok met spoelbak, kookplaat, koelkast en opbergruimte bevindt zich zoals gebruikelijk aan de rechterzijde. Maar de keuken kan indien gewenst helemaal naar buiten kan worden gedraaid en eventueel ook tot op de vloer kan worden neergelaten. Daar tegenover bevindt zich de badkamer met een droogtoilet en een douche.

Gasloos

Alpine ontwikkelde de Cross Cabin Concept Van voor jonge camperaars. Die willen niet zoiets primitiefs als gas meer in hun camper. Deze camperaars willen een gasloze, doch zelfvoorzienende camper. Alle apparaten werken daarom op elektriciteit. Alleen de verwarming niet, die werkt op diesel. Een 1.200 Wh solarsysteem op het dak is dan ook vanzelfsprekend. Afhankelijk van het gebruik ervan zouden de gebruikers met het 12-kWh 920-Ah Mastervolt lithium-aangedreven elektrisch systeem tot wel drie dagen zonder externe stroomvoorziening moeten kunnen doen. Ook inbegrepen zijn een 3.500-W sinusomvormer en een 50-A DC-DC lader, aangesloten op de dynamo van het voertuig.

Nog in de ontwikkelingsfase

Het op de CMT getoonde conceptvoertuig is momenteel nog gebaseerd op een Ford Transit. Het is nog niet zeker welk basisvoertuig men voor de uiteindelijke (kleine) serie zal gebruiken. In eerste instantie zal Alpine het voertuig verhuurd. Het voertuig is onder anderen bedoeld voor werkgevers die het busje tijdelijk aan hun werknemers ter beschikking stellen voor een “workation” – een combinatie van werk en vakantie. Uiteraard kan de Alpine Cross Cabin aan de wensen van de klanten worden aangepast. De Cross Cabin die op de CMT te zien was, was nog een zeer vroeg prototype waarmee Alpine eerst de reacties van kampeerders wil testen.

Read More 

Laat een reactie achter