CamperTV: steeds meer camperaars langs de Spaanse en Portugese kust

CamperTV: steeds meer camperaars langs de Spaanse en Portugese kust

Wie op Youtube informatie over overwinteren met de camper in het zonnige zuiden zoekt, zal ongetwijfeld het populaire YouTube kanaal Camper TV van Erik en Wilma Veltkamp uit het Twentse Borne bezoeken.

Erik en Wilma hebben heel veel video’s over dit onderwerp gemaakt. Ze zijn inmiddels bezig met hun derde seizoen ‘Overwinteren in Spanje en Portugal’. Daarin maken ze melding van het feit dat het daar steeds drukker wordt met camperaars en dat de regels er steeds strenger worden.

Steeds drukker aan Spaanse en Portugese kusten

In hun serie video’s doen Erik en Wilma iedere zondag verslag van hun reis op YouTube. Zij signaleren dat het steeds drukker worden in Portugal en langs de Spaanse kust. Erik: “We zien duidelijk een toename van het aantal overwinteraars ten opzichte van de eerdere twee jaren 2019/2020 en 2021/2022 waarin wij hebben overwinterd. Wij denken dat het vooral te maken heeft met het feit dat er sinds corona erg veel campers zijn bijgekomen en omdat mensen blij zijn dat er weer zonder corona beperkingen kan worden gereisd. De campings die open zijn en de camperplaatsen aan de kust staan zonder uitzondering vol. Wil je daar verblijven, dan moet je voor lief nemen dat je hutjemutje staat. Heb je niet gereserveerd dan heb je weinig kans om nog een plekje te bemachtigen op de meest gewilde plekken, die meestal direct aan zee zijn gelegen”.

Minder mogelijkheden

Daarnaast valt het valt Erik en Wilma op de regelgeving aan de kust steeds strenger is, en dat de politie daar ook flink handhaaft. Zo mag je volgens het Twentse echtpaar steeds minder vaak buiten zitten, de zijramen opendoen, een opstapje buiten neerzetten of buiten koken.

Cultuur en natuur

In het derde seizoen van hun serie ‘Overwinteren in Spanje en Portugal’ besteden Erik en Wilma ook veel aandacht aan cultuur en natuur. Ook deze serie kun je op hun Youtube-kanaal bekijken.

Om de drukte een beetje te mijden hebben ze in deze editie ervoor gekozen om iets meer op zogenaamde vrije plaatsen te staan, net iets van de kust af. Die plekken worden ook wel ‘gedoogplekken’ genoemd. De politie staat oogluikend toe dat er wordt overnacht. Meestal zijn er geen voorzieningen, maar om de camper te verzorgen rijden ze naar serviceplaatsen waar je tegen een kleine vergoeding je toilet kunt legen, afvalwater kunt lozen en vers drinkwater kan innemen.

Zelfvoorzienend

Maar Erik en Wilma richten zich dan ook meer op de ‘basics’ van camperen: zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn en gebruik maken van de mogelijkheden en faciliteiten van de camper. Zoals Wilma zegt: “Alle voorzieningen in een camper zitten er niet voor niets in. We kunnen douchen, ons toilet gebruiken, koken zelfs met oven en natuurlijk hebben we zonnepanelen waarmee we onze eigen stroom opwekken. Al die zaken waar je op een camping of camperplek voor moet betalen. Gewoon zonde omdat je het allemaal zelf al hebt”. Het koken, de koelkast laten draaien en verwarmen doen Erik en Wilma op LPG. De camper zelf rijdt uiteraard op diesel.

Read More 

Laat een reactie achter